Czy można nauczyć się food pairingu?

Food pairing - poszerz swoją wiedzę!

Wprawdzie jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych kombinacji aromatów, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą produktów, które pozornie całkiem do siebie nie pasują, nie może dać ciekawych i, co ważne, pysznych rezultatów. Uświadamiamy sobie to raz za razem. Silne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało bez wątpienia otwarcie się na odmienne zwyczaje kulinarne, a także możliwość zakupu niedostępnych przedtem w naszym kraju artykułów spożywczych. Dzięki temu chociażby zestawienie mięsa z egzotycznych owocami rzadko już zaskakuje. Ci, którzy zasmakowali w tych niecodziennych fuzjach aromatów w wielu przypadkach zaczynają swoje eksperymenty i samodzielnie poszukują jeszcze bardziej dziwnych kombinacji. Aby te jednakże przyniosły wyczekiwane skutki, wypada najpierw wyposażyć się w kulinarną wiedzę.

Food pairing – mieszanie smaków w zgodną, nietuzinkową całość

Chcąc, aby nasze kulinarne przygody rzeczywiście okazały się przyczyną uniesień i pozwalały odnaleźć nowe smakowe przyjemności, trzeba postępować zgodnie z normami obowiązującymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, oczywiście, są jedynie wytycznymi, których należy przestrzegać, aby smaki mieszają się w harmonijną, choć nieprzeciętną całość. Najlepiej uczynimy, jeśli przyswoimy sobie food pairing. Tym mianem określa się sztukę zestawiania ze sobą smaków, które w powszechnym mniemaniu uchodzą za zupełnie do siebie niepasujące. Wszelkie wytyczne food pairingu są jednakże bardzo przemyślane i poparte głęboką wiedzą z obszaru biochemii, dotyczącą głównie obecności konkretnych składników w wykorzystywanych produktach. Food pairing dotyczy nie tylko jedzenia, lecz także napojów (w tym wysokoprocentowych).

Food pairing warsztaty tylko z profesjonalnym szefem kuchni

Do eksperymentów z food pairingiem potrzebne są bujna wyobraźnia i wyczucie, niemniej jednak to nie one okazują się najistotniejsze. W wyższym stopniu jest istotna teoretyczna wiedza z obszaru ilości konkretnych substancji w ingredientach potraw oraz tego, jak łączą się one z innymi związkami. Z tej przyczyny rozsądnym posunięciem będzie udział w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez wykwalifikowanego szefa kuchni – zwłaszcza, iż przekazanie elementarnej wiedzy trwa na ogół kilka godzin.

Adres:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]