Kup zakwas na żurek staropolski.
Obecnie z rzadka już jemy obiady z dwóch posiłków. Przez notoryczny braku czasu, co wywołuje pragnienie szybkiego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś podawanych na ogół jako to większe danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałą pozycją w menu restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach podczas obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Barszcz biały to nie żurek – główne różnice
Jeśli spyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób często nie wie, że to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zwyczajowo żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, natomiast barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która odróżnia te zupy, aczkolwiek powinno się dobitnie podkreślić, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla umiejętności kucharza i jego subiektywne preferencje. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajduje się więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej albo z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej zagmatwane, bo w ramach tej grupy zup wymienia się trzy rodzaje:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem oraz pieczywem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur sporządzany przeważnie z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Baza na żur i barszcz biały? Przygotować na własną rękę, a może kupić?
Przygotowanie zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy nie jest trudne, choć nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W sieci przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Używając jednak samodzielnie wykonany zakwas powinno się zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, jeżeli chrapka np. na barszcz biały przyjdzie do was znienacka, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym ugotujemy smaczny barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]