Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą spożywamy zwykle podczas Wigilii lub hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych posiłków.
Barszcz czerwony to potrawa uniwersalna
Wydaje się, że barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie nieznacznie słodki aromat sprawia, iż doskonale współdziała on z różnorodnymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni wolą w nim jajo na twardo, kawałki kiełbasy i ziemniaki, inni wrzucają do niego uszka z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, ale także pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym farszem bądź chrupiącego pasztecika z pieczarkami.
Wypada zaakcentować, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo tuczącą, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany. Danie to uznawane jest za zdrowe, bo zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również wiele żelaza, toteż poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Z kolei z uwagi na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym często zjada się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – zrób sam bądź kup
Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa własnych ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro, mocno pieprzny, drudzy wsypują do niego troszkę cukru, żeby podbić naturalny słodki aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym zawiera więcej ważnych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotowywać samemu, lecz proces fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa co najmniej siedem dni. Jeżeli jednak znienacka najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź online.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]