Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Chcesz zamówić sok z kiszonek? Skieruj się tu.

Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonych warzyw. Od paru lat jednakże notorycznie mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach sklepowych w działach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – znaczne ilości żelaza i witamin

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty częstokroć podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaśny, ale niezwykle zdrowy. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witaminy A, C, E oraz K, a także rozmaite minerały, jak żelazo, cynk i magnez. Wiele osób ma trudności z przystosowaniem się do kwaśnego smaku tego soku, jednak zaleca się sięgać po niego cyklicznie, bo usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, a przez to może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się również osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego napoju nie warto nadużywać – wystarczy pić mniej więcej 1 kubeczek soku dziennie.

Gdzie nabyć sok z kiszonych buraków i innych warzyw?

Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym popularnym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania, a który spożywamy też jako zdrową przekąskę. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność: redukuje poziom cholesterolu, dobroczynnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie podnosi koncentrację. Choć buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez cukrzyków. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby cierpiące na choroby nerek bądź reumatyzm, jak również paniom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeżeli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, że takie soki trzeba składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]