Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również inne, do tej pory mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak kefir, kombucza czy różnego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy potrzebne dla jego właściwego działania.
Jakie składniki zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo związków oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Głównym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kiszonek to także świetne źródło witamin. Warte uwagi jest głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego warto pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one też tarcze ochronną w trakcie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]