Środki do dezynfekcji – rodzaje i zastosowanie

Szukasz antybakteryjnego żelu do rąk? Odwiedź ten adres

Na każdym centymetrze kwadratowym skóry rąk może bytować aż 5 milionów komórek drobnoustrojów. Gros tych organizmów ma ogromny potencjał chorobotwórczy – na ludzkich rękach rozprzestrzeniają się wirusy, pasożyty i bakterie, które powodują bardzo poważne choroby. Z tej przyczyny mycie rąk jest niezbędne. Za pomocą normalnego mydła jesteśmy w stanie jednak usunąć ze skóry nie więcej niż do 90% bakterii. Zwykle to satysfakcjonujący rezultat, jakkolwiek w licznych przypadkach niezbędne będzie użycie o wiele skuteczniejszych preparatów.

Mydło antybakteryjne – gdzie jest stosowane

Mydło dezynfekujące znajduje zastosowanie w wielu sferach życia. Najpopularniejsze jest w placówkach służby zdrowia – przychodniach, gabinetach dentystycznych czy szpitalach. Poza tym jego użycie jest niezbędne w gabinetach odnowy biologicznej, gdzie pracownicy mają bezpośredni kontakt ze skórą pacjentów i bytującymi na niej drobnoustrojami. Po żel antybakteryjny do rąk bezsprzecznie powinni sięgać też pracownicy gastronomii – zwłaszcza po przyrządzaniu posiłków z jajek, mięsa (przede wszystkim z drobiu) oraz mleka, ponieważ te artykuły spożywcze w stanie surowym często są zakażone bakteriami.

Typy środków do dezynfekcji rąk

Najpospolitszym preparatem do dezynfekcji rąk jest, rzecz jasna, mydło w płynie z dodatkiem substancji likwidujących komórki drobnoustrojów – zazwyczaj jest to alkohol. Środki do dezynfekcji rąk mają też postać płynu lub żelu. Zarówno żel, jak i płyn antybakteryjny do rąk dostępne są w różnych opakowaniach – małych, mieszczących się w kieszeni albo torebce, lub dużych, przygotowanych do wykorzystania w dozownikach ściennych, często wyposażonych w fotokomórkę bądź przystosowanych do włączania łokciem.

Adres:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]