Niepowtarzalny smak białej kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie.
Kapusta kiszoną – czemu należy spożywać?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych powstałych na skutek poszukiwania przez człowieka metody na dłuższe przechowywanie pokarmów. Drobno posiekane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie niezbędne witaminy i minerały, których pozyskanie w zimowe miesiące było zdecydowanie trudniejsze aniżeli współcześnie. A należy zaznaczyć, iż kapusta kiszona posiada sporo substancji niezbędnych dla prawidłowego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B5, B3). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło m.in. magnezu, wapnia czy kwasów tłuszczowych omega-3. Zarazem to żywność niskokaloryczna, dlatego poleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.
Kapusta kiszona – w głównych daniach i w surówkach
Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako dodatek do dań, jak i jako główny ich składnik. Nieprzetworzoną na ogół je się ją w postaci surówki z tartą marchewką i cebulką, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a niekiedy na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również produkt, który bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – bigosu, góralskiej kwaśnicy czy kapuśniaka.
W zasadzie każda babcia ma swój sposób na kapustę kwaszoną, jednakże w dzisiejszych czasach z rzadka przygotowuje się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności składowania żywności na czas zimy. Kapustę kwaszoną w wielkich oraz niewielkich pojemniczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a także można zamówić ją online. Producenci mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kwaszoną.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]