Domowe kiszonki – praktyczny sposób na konserwowanie żywności

Kiszonki są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański smakołyk, z rzadka wykorzystywany w innych regionach świata. Jednak kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Kiszonki – czyste zdrowie na naszym stole Wedle historyków …

Kurs kulinarny – korzystaj z doświadczenia szefów kuchni

Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to prosta droga do pozyskania przydatnych umiejętności – poznanie tajników przeróżnych receptur i odpowiednich praktyk produkcyjnych lub po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest usługa? Czy warto zapisać się na warsztat kulinarny? Warsztaty kulinarne – nie tylko dla pasjonatów Umiejętności gotowania nie zyskuje się w kilka miesięcy – mistrz …

Alternatywa dla kapsułek do ekspresów A Modo Mio – poznaj ofertę

Podmiotów wytwarzających kawę są tysiące, jakkolwiek Lavazza ciągle pozostaje na liście tych najpopularniejszych. Mało osób wie, iż historia firmy Lavazza rozpoczęła pod koniec XIX w. w Turynie. W owym czasie Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20 dolarów nabył nieduży obiekt handlowy, w którym mielono ziarna kawy i wyrabiano ich autorskie mieszanki. W mgnieniu oka …

Barszcz czerwony – gotuj go na zakwasie z buraków

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą spożywamy zwykle podczas Wigilii lub hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych posiłków. Barszcz czerwony to potrawa uniwersalna Wydaje …

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Obecnie z rzadka już jemy obiady z dwóch posiłków. Przez notoryczny braku czasu, co wywołuje pragnienie szybkiego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś podawanych na ogół jako to większe danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je już …

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonych warzyw. Od paru lat jednakże notorycznie mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach sklepowych w działach z przetworami. Sok z kiszonej kapusty – znaczne ilości żelaza …

Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Niepowtarzalny smak białej kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie. Kapusta kiszoną – czemu należy spożywać? Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z …

Sól himalajska – na co pomaga i jakie są jej zastosowania?

Czy sól himalajska jest zdrowa? Sól himalajska jest jedną z odmian soli kamiennej. Ma charakterystyczny różowy kolor. Skąd pochodzi ta barwa? Wynika z obecności żelaza, a dokładniej tlenku żelaza w soli. Odmiana himalajska jest pozyskiwana głównie z kopalni Khewra w Pakistanie. Najważniejsze pierwiastki mineralne, które znajdują się w soli himalajskiej, to sód, potas, magnez i …

Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Tchibo Cafissimo?

Metoda parzenia kawa w kapsułkach jest znana od schyłku lat 70-tych i pomału pozyskiwała sobie kolejnych sympatyków. Ten wygodny system pozwala na zaparzenie napoju wysokiej jakości niesłychanie prostą metodą – wystarczy uzupełnić pojemnik z wodą w ekspresie, umieścić kawę w kapsułce w dedykowanym zasobniku i zaledwie po kilkunastu sekundach można cieszyć się aromatyczną kawą. Kawy …

Kursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję

Własnoręczne przyrządzanie potraw w domowym zaciszu ma sporo zalet. Najważniejszą z nich jest z całą pewnością oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu bywa w większości wypadków zdecydowanie tańsze aniżeli regularne korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Tak samo ważna jest także satysfakcja wynikająca z przyrządzenia posiłku własnymi rękami – szczególnie, gdy dzielimy się nim z …